IVO ŠEBALJ

Slikar rođen u Zagrebu, 5. lipnja 1912. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u klasi prof. M. Tartagije. Predavao u školi primjenjene umjetnosti i na Akademiji likovnih umjetnosti do 1978. godine. Prvu je samostalnu izložbu priredio tek 1970. godine, a poslije izložbe tempera i crteža nastalih 1950. godine kritika počinje sustavno otkrivati njegov opus.

Između 1945-50. naslikao je nekoliko zanimljivih autoportreta, koji asociraju na kasnije radove F. Bacona. S kraja 40-tih i 50-tih godina slika monstruozne likove (pušaće, ženske aktove, dječake s mačkom, prizore s pijetlom, zaklanim janjetom).

Godine 1950-60. razdoblje je figurativnoga, gustih namaza boje i naglašene fakture. Od 1965. godine traje drugo razdoblje; stišava se žestina izraza, slike postaju svjetlije, motivi sve nejasniji, osobito poslije 1970. godine, kada u istančanim nijansama čistih boja nastaju prava bogatstva u tonu i fakturi.

Postupnim nestajanjem linearizma otvarao se prostor sve slobodnijim kolorističkim aktivnostima.

Promjene u tom smjeru mogu se pratiti od 1976. godine Zajednički su im intuitivan odnos prema motivu, lirska boja, slobodna figuracija i bogatstvo fakture. Umjetnik slika odjeke tijela, oblike sastavljene od prozračne i čiste kromatske tvari, raspoloženja i osjete, te je vrlo blizu poetici apstraktne lirike u slikarstvu.

Takav je i ciklus slika Moj doživljaj okupacije Zagreba, gdje je jedan stvarni događaj preoblikovan subjektivnim načinom gledanja i pojačan slikarskom ekspresijom. Podjednako važnu sastavnicu u njegovu radu čine crteži i ostali radovi na papiru. Crtao je u svim fazama svojega stvaralaštva tušem, temperom, pastelom i močilom, često ih mješajući međusobno. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Zadru, Labinu, Skoplju, Bolu, Beogradu, Šibeniku i Dubrovniku.

 

“Slikar I”

Tehnika: Offset
Format: 600x690
Cijena: 900,00 kuna

Slikar I

“Slikar II”

Tehnika: Offset
Format: 375x460
Cijena: 650,00 kuna

Slikar II

 

Natrag